






Rond de jaarwisseling kreeg ik een berichtje van iemand waar ik maanden geleden op bezoek ben geweest. Dat
bezoek was vrij intens, en niet helemaal verlopen zoals de cliënt het zich had
voorgesteld.
BURN OUT
Het was in Noord-Brabant, in een statig huis in een villawijk van een van de grotere steden, waar een vrouw van midden veertig woonde met haar man en twee zoons. De kinderen zaten op de middelbare school, en haar man had een goed betaalde, maar zeer drukke corporate baan. De dame zelf was hoog opgeleid en had ook altijd prima banen voor diverse werkgevers gehad. Maar afgelopen jaar had ze na een burn-out periode besloten "nu eindelijk eens een keer voor zichzelf te kiezen".
Over de burn-out had ze niets
verteld. Alleen dat ze ‘toe was’ om haar eigen consultancy kantoor te beginnen.
Onder háár voorwaarden, en op háár tempo.
Zei ze.
Maar wat zei haar huis daarover?
De vroegere game-kamer van de kinderen was de perfecte plek in huis om een kantoor in te richten. De jongens hadden tegenwoordig toch ieder een game unit op hun eigen kamers. Bovendien betrof het een kamer op de begane grond, vlakbij de voordeur. Dus ook ideaal voor wanneer ze klanten zou willen ontvangen. En, de kamer lag aan de voorkant van het huis, met uitzicht op het oprij pad, en de weg waaraan het huis lag. Alles was ideaal. Ideaal, precies zoals ze het zelf graag wilde.
Voor de make-over van jongenskamer naar volwassen kantoor had ze de hulp ingeroepen van een bevriend interieur architect. Samen hadden ze een designplan bedacht, dat in korte tijd werd uitgevoerd. Inclusief compleet nieuwe vloer en een voor haar ontworpen wandmeubel, en alles perfect in lijn met de kleuren van haar nieuwe huisstijl.
ZWEVERIG GEDOE
Via-via had ze van de Huisluister- methode gehoord, en ze was wel benieuwd. Vooral omdat ze ook fan was van Marie Kondo, en er trots op was dat #konmarie voor haar geen geheimen meer kende. Dus ze was ervan overtuigd dat een bezoek van de Huisluisteraar haar vooral een positieve bevestiging zou gaan opleveren.
Tegen haar man had ze gezegd dat het een coaching had geboekt voor de nieuwe business, gericht op mindfulness. En omdat haar man niets van ‘zweverig gedoe’ moest hebben had ze de details over deze onbekende methode maar even in het midden gelaten. Zo kon ze haar keuze wat makkelijker aan hem verkopen. Bovendien betaalde ze het zelf, uit de pot die ze had voor persoonlijke ontwikkeling.
Tijdens ons telefonische intakegesprek vertelde ze over haar werk en nieuwe business. Ze was ook wel wat zenuwachtig voor het consult, maar vooral super enthousiast en ‘er helemaal klaar voor’. Ik vroeg haar naar de verwachtingen die ze van het consult had. En ze zei dat ze voor alles openstond, maar vooral dat haar kantoor-aan-huis haar moest een ondersteuning zijn om haar zo goed mogelijk te helpen met haar nieuwe business. “Het is al bijna helemaal af, dus ik ben wel benieuwd wat m’n nieuwe kantoortje me te zeggen heeft,” zei ze er trots bij.
Ik vertelde haar dat een huis altijd eerlijk is, en dat ik mijn best zou doen om alles zo goed mogelijk voor haar inzichtelijk te maken.
HET HUIS VERTELT
Bij het huisbezoek hebben we eerst aan de keukentafel kennis gemaakt, waarbij ik wat meer uitlegde over mezelf en over huisluisteren. Verder hebben gesproken over haar wensen. Wat ze wil bereiken met haar business, waar ze tegenaan loopt, en hoe ze zichzelf in haar nieuwe rol ziet. Ik merkte een wat gereserveerde, maar niet onvriendelijke houding bij haar. Alsof ze haar grenzen aan het bewaken was. Waar ze zelf ook heel direct in was: “Je bent toch niet nu al je conclusies aan het trekken?”
Ik legde uit dat achtergrondinformatie over de gewenste ontwikkeling helpt om te concentreren op het onderwerp van de hulpvraag in huis. “Het huis vertelt, ik geef daar alleen maar duiding aan, en het is aan jou om zelf de conclusies te trekken,” vertelde ik. Ondertussen liet ze me haar nieuwe logo zien, en gaf ze een kleine presentatie van de huisstijl en haar werk.
Dat was het moment dat we het gesprek verplaatsten naar haar nieuwe thuiskantoor. Het kantoor was inderdaad vlak bij de voordeur gesitueerd; met je rug naar de voortuin gezien een stuk naar rechts. Tegenover een ruime garderobe ruimte met toilet en fonteintje.
De ruimte was betreft aankleding helemaal af. Afgezien van wat decoratie, een fors aantal boeken (“Die wil ik denk ik eigenlijk niet in m’n kantoor, maar wat vind jij?”) en planten (“Dat vind ik altijd een moeilijke.”). En er zou nog een extra stoel komen. En ook dat was een lastige, want gevoelsmatig wilde ze een lekkere ‘plofbank’, maar in dit interieur paste veel beter een strak design kuipstoeltje. Verder zag alles er piekfijn uit. Behang, schilderwerk, vloer, stoffering en … het wandmeubel.
Ik liet de ruimte op me inwerken. Hoewel alles in een goede ‘design-balans’ was, liet deze kamer in het huis ook een ander geluid horen. Een geluid over een disbalans dat de bewoonster liever niet wilde horen. Een van de meest opvallende elementen van die disbalans was de plaatsing van het wandmeubel met geïntegreerd bureau: praktisch gezien op een logische plek tegen de meest bruikbare wand. Maar symbolisch én energetisch gezien heel duidend. Namelijk in een hoek, met de rug naar de buitenwereld.
Verder vond ik de vloerkeuze in haar specifieke geval opvallend. Het was wat ik ‘horeca-hout’ noem. Dat is een vrij kostbare kunststof vloer dat er als echt hout uitziet, maar veel steviger voelt (en klinkt!) dan laminaat en goed geleidt voor vloerverwarming. Ik vroeg wat ze er zelf van vond waarop ze antwoordde: “Ik wilde echt hout, maar mijn man zei dat dit beter was.”
DUIDELIJKE DYNAMIEK
Al met al klonk er in het complete plaatje van dit thuiskantoor een duidelijk verhaal. Met een boodschap die ik haar teruggaf toen we weer aan de keukentafel zaten. Voorzichtig vertelde ik haar over de verschillende elementen die we waren tegengekomen, en wat er de betekenis van is. Bijvoorbeeld over het wandmeubel, en welke informatie daar in zat voor haar persoonlijke situatie.
Ik legde uit welke dynamiek erachter schuil ging, en maakte de koppeling met haar nieuwe situatie als oprichter en eigenaar van een kantoor aan huis. En naar haar behoefte om te werken onder haar eigen voorwaarden en op haar eigen tempo. We hebben het gehad over de kracht van haar talent, en wat haar huis zegt over de overtuigingen die ze daarbij heeft. Ook hebben we het gehad over een spanningsfactor die heel duidelijk zichtbaar was in het kantoortje. En die een duidelijke relatie had met een spanning die ze in zichzelf voelde.
Het bleek een bittere pil voor haar om te slikken. Ze begreep wel wat ik zei. Maar dit stond ver af van de bevestiging waar ze op gehoopt (en gerekend) had. Het huis (haar kantoor) had inzicht gegeven in veel diepere patronen in haar zelf. En die waren pijnlijk om onder ogen te komen. “Eerlijk is eerlijk, hier had ik om gevraagd,” zei ze. Maar behoorlijk teleurgesteld nam ze afscheid.
Diezelfde week stuurde ik haar een rapport na, met daarin nog iets uitgebreider een uitleg van de dynamieken die in haar werkkamer gaande waren. Met daarin een duidelijke structuur achter ‘het verhaal’ dat deze ruimte in haar huis haar vertelde. Daarbij gaf ik concrete tips wat ze in haar kantoor kon doen om haar persoonlijke ontwikkeling hierin te ondersteunen.
VINGER OP DE ZERE PLEK
Maanden hoorde ik niets van haar. En had ook niet verwacht nog iets van haar te zullen horen. Totdat ik onlangs een uitgebreide mail kreeg, waarin ze me vertelde hoe het haar na het huisbezoek was gegaan.
“Zo, heb jij even de vinger op de zere plek weten te leggen!” opende ze. Dezelfde avond nog had ze met haar man besproken wat er tijdens het huisbezoek naar boven was gekomen. Het had hem getriggerd, omdat hij het met een groot deel eens kon zijn. Alleen begreep hij totaal niet waar dat dan allemaal aan te zien was geweest, en waarom dat dan zo was. Dus hij was argwanend gebleven.
Zelf had het haar niet losgelaten en na het drie keer lezen van het rapport was ze toch maar voorzichtig begonnen met de tips die erin stonden. Inmiddels was ze volop bezig met haar nieuwe werk vanuit huis. En ze voelde wat het kantoor met haar deed. Niet alle veranderingen waren gelijk doorgevoerd. “Maar
De veranderingen in haar kantoor hadden meteen een grote impact op hoe ze zich er voelde. En ook andersom: hoe ze zich voelde vertaalde zich meteen naar haar kantoor: “Soms móest ik gewoon een verandering doorvoeren. Alsof het vanzelf ging.”
Vooral ook de invloed op het bewustzijn dat ze kreeg over de achterliggende dynamieken van haar rol in haar werk. En haar eigen innerlijke relatie met haar talenten. Die door dat bewustzijn steeds een klein beetje positief beïnvloed werden. Ze werd daardoor veel meer ontspannen in haar werk en kon de nadruk meer leggen op haar talent om op een natuurlijke manier mensen aan elkaar te verbinden, waardoor ze zich minder druk hoefde te maken op het aspect ‘perfectionisme’ en ‘presteren’. Iets wat haar eerder een burn out had bezorgd, schreef ze.
MOGEN ZIJN WIE JE WERKELIJK BENT
“Mijn kantoor heeft me verteld dat ik altijd probeerde te zijn wie ik dacht dat ik zou moeten zijn. Daardoor heb ik mezelf letterlijk in een hoek gezet. Hoe simpel? Maar dat ik dat nooit zelf heb gezien?!!! Inmiddels vóel ik gewoon in mijn kantoor dat het veel beter werkt om te mogen zijn wie ik werkelijk ben. Ik begrijp nu ook precies waar het vandaan komt. Het was even pittig om onder ogen te komen, maar ik ben hier heel blij mee! Kom je komend jaar nog een keer terug? Ik heb nog meer vragen voor je.”
Van een huis mag je geen wonderen verwachten, maar van jezelf wel. Ik zie vaak dat mensen uit een of ander feng shui boek hebben gehaald dat ze van alles moeten aanpassen in huis, en dat dan het eeuwige geluk en succes op je pad zal komen. Mijn ervaring is dat het niet zo werkt.
Wat wel werkt is dat je met een andere focus en bewustzijn je leven kunt beïnvloeden. En dat daarmee de echte magie in je leven verschijnt. Je huis vertelt je de verhalen die jij stiekem aan jezelf vertelt. Met andere woorden: waar ligt je focus en welk bewustzijn heb je daarop? Wat zijn je onbewuste gedrags- en gedachtenpatronen? Krijg je daar inzicht in, dan kun je er iets aan veranderen. Vaak zijn het kleine, subtiele inzichten.
Inzichten en verandering, die als je er goed voor zorgt een enorme impact kunnen hebben!
HUISLUISTER TIPS:
In dit voorbeeld waren 3 elementen van essentieel belang, waar je zelf thuis ook eens mee aan de slag kunt:
1. POSITIE
Er is in de Feng Shui nogal wat te doen over de positie van allerlei meubelen. Je bed moet hier staan, de stoelen mogen niet zo staan, een bank kan niet zus geplaatst worden, het bureau mag nooit ... et cetera.
Die adviezen hebben allemaal waarde en een oorsprong. Maar uiteindelijk ben JIJ het uitgangspunt in je eigen huis.
Bedenk voor jezelf eens rustig welke positie jij op verschillende vlakken in je leven inneemt. Bijvoorbeeld in je werk, of in je carriere. Omschrijf heel eerlijk een aantal kernelementen. Bijvoorbeeld: middelpunt, afwachtend, gedreven, onrustig, leidend, steeds sterker, ... Of wat er ook in je op komt.
En voel (zo goed mogelijk) of dit in overeenstemming is met hoe je graag zou willen zijn. En/of in diepste wezen ook bent.
Kijk nu eens in je huis of je de meubelstukken kunt aanwijzen die daar op aansluiten. Je zult zien dat je huis je altijd een eerlijk antwoord geeft. En je daarnaast ook helpt bij het creëren van de volgende stap in je ontwikkeling!
2. PERSPECTIEF
Waar richt je je aandacht op? In de blog "Aandacht in je huis" leg ik in het algemeen uit wat het effect is van focus in je huis. Je zou dit ook heel specifiek kunnen toepassen op verschillende plekken in huis. Waar kijk je naar als je achter je bureau zit? Wat zie je als je de kamer binnenkomt? Wat trekt aandacht als je x, y, of z?
Bedenk goed dat je huis je automatisch laat zien waar jouw focus NU ligt, en jij kunt je huis gebruiken om je focus te verleggen naar de gewenste richting!
3. FUNDERING
De vloer waar je op staat is veelal (een aantal uitzonderingen nagelaten) de fundering waarop je energie is opgebouwd. Kijk er eens goed naar. Wat zegt je vloer je? Heb je 'm zelf gekozen? Of lag 'ie er al? Voel je je er stevig op? Gedragen? Wat vertelt het? Kijk naar alles wat je kunt bedenken! Van materiaal, tot kleur, maar ook bijvoorbeeld bijzondere verhalen over de aanschaf. Of juist de gedachten die je er nooit over hebt gehad! Schrijf het eens op voor jezelf, en ontdek wat het je vertelt.